Als je me al wat langer volgt weet je inmiddels dat ik gek ben op Duitsland en daar ook de afgelopen 2 jaar op vakantie ben geweest met mijn man. Ik houd daar van de mensen, de gezellige sfeer en vooral het heerlijke eten en vriendelijke personeel! Daarom wilde ik graag een echt Duits recept met jullie delen.

Duitse bratkartoffeln zijn gebakken aardappels die van buiten heerlijk krokant zijn en van binnen lekker zacht, om dat resultaat te krijgen, moet je toch echt zelf aan de slag met ‘vastkokende aardappelen’ en heel wat geduld, want met voorgegaarde aardappelschijfjes uit een zak ga je dit resultaat niet behalen.


Ingrediënten voor de bratkartoffeln, voor 2 grote eters

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 200 gram spekreepjes
  • 4 uien
  • Olie
  • Boter

Ingrediënten voor de wienerschnitzel

  • Ongepaneerde schnitzel
  • Paneermeel
  • Bloem
  • 3 eieren

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en spoel ze even af onder de koude kraan, zodat de vuiligheid eraf is. Snijd de aardappelen in dikke plakken.
  • Verwarm in 1 of 2 pannen (net wat jezelf fijner vindt) een flinke laag olie. Als de olie een beetje begint te borrelen kan je de aardappelen in de pan leggen, let hierbij op dat er geen aardappelen op elkaar liggen maar naast elkaar. Keer de aardappelen regelmatig om totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Haal de aardappelen uit de pan en laat ze uitlekken en doe ze dan even in een schaaltje, totdat alle aardappelen klaar zijn. Herhaal dit totdat je alle aardappelen gehad hebt.
  • Verhit een pan en bak hierin de spekjes, totdat deze mooi krokant zijn. Schep ze uit de pan, maar laat het vet wel achter in de pan en laat ook de spekjes uitlekken.
  • Snijd de uien in halve ringen en bak deze in dezelfde pan waar je net de spekjes uit hebt gehaald. Voeg een klontje boter toe en laat de uien 5 minuten op zacht/middelmatig vuur bakken. Haal de uien uit de pan, laat ze uitlekken en zet ze ook even apart in een schaaltje.
  • Na het bakken van de uien giet je nog wat olie in de pan en bak je de aardappelen nog even allemaal tegelijk totdat deze warm beginnen te worden, daarna voeg je de spekjes en uien toe en hussel dit even goed door elkaar en laat dit nog even bakken op laag vuur.
  • Ondertussen verwarm je de pan met olie waar je de aardappels als eerst in hebt gebakken en vul je de olie nog iets aan. Sla de schnitzels plat met een vleeshamer of deegroller en haal deze door de bloem, eieren en paneermeel en leg ze dan in de pan. Maak even draaiende beweging met de pan (wel rechthouden, en pas op voor je handen a.u.b) zodat de schnitzels onder gedompeld zijn in een laagje olie en bak deze totdat ze een donker krokant jasje krijgen. Haal de schnitzels uit de pan, laat uitlekken en schep samen met de bratkartoffeln op een bord.

Eet smakelijk!

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.