Vorig jaar hebben we niks aan onderzoeken gehad, en dit jaar zit onze agenda vol met bezoekjes aan Gent, voorlopig zijn we nog wel bezig met onderzoeken! Op vrijdag 24 maart 2023 kreeg ik een HyFoSy onderzoek! In dit artikel lees je wat dat voor onderzoek is, of het qua pijn uit te houden is en natuurlijk wat onze uitslag was!

Wat is HyFoSy?

HyFoSy staat eigenlijk voor ‘Hysterosalpingo Foam Sonography’ oftewel HySoFy dus. Bij dit onderzoek gebruiken ze schuim die de gynaecoloog via je baarmoederhals met een kleine tijdelijke katheter, schuim vloeistof in je baarmoeder en eileiders spuit. Door dit vloeistof zien ze op de echo een witte gloed, zo kunnen ze zien of je eileiders toegankelijk zijn.

Voordat je zo’n onderzoek hebt krijg je tabletten mee die je de avond voor het onderzoek moet innemen en op de ochtend voor het onderzoek, dit is om infecties te voorkomen. Het onderzoek vind altijd plaats net na je menstruatie en voor je eisprong.

Hoe verliep mijn HyFoSy

Zoals in de formulieren stond heb ik de avond ervoor antibiotica ingenomen en voordat wij weg gingen. Ik was behoorlijk zenuwachtig voor dit onderzoek, maar gelukkig stelde ze ons gerust en vertelde ze wat ze stap voor stap ging doen, ze vroeg ook regelmatig of het nog ging.

Ik moest mijn onderkleding uittrekken achter het muurtje en mocht plaats nemen in de stoel met mijn benen wijd in de been steunen, mijn man mocht in de stoel naast me komen zitten.

Er werd eerst een vaginale echo gemaakt zodat ze de baarmoeder en eileiders in beeld kunnen brengen, zodat ze straks weet waar ze de vloeistof moeten spuiten, mijn baarmoeder en voornamelijk mijn eileiders waren moeilijk in kaart te brengen dus moest ik nog wat naar beneden zakken en wijder gaan liggen met mijn benen, toen ze uiteindelijk een klein beetje beeld had waar mijn eileiders zich bevinden ging ze een eendenbek plaatsen om vervolgens met een katheter naar binnen te gaan. Als de katheter geplaatst is, verwijderen ze de eendenbek weer en maken ze opnieuw een vaginale echo terwijl er door de katheter een schuim gespoten wordt naar de eileiders. Bij mij voelde ze af en toe wat weerstand doordat mijn eileiders moeilijk te vinden waren, waardoor ze wat harder moest duwen, dit gaf nogal wat buik krampen (erger dan een menstruatie) Het schuim spuiten valt opzicht mee, je kan wat lichte menstruatie krampen voelen, maar tijdens het inspuiten van het schuim heb ik weinig gevoeld, alleen erna was ik wat duizelig en begonnen de menstruatie krampen toen ik onderweg naar huis was het meeste.

De uitslag van de HyFoSy

De uitslag van het onderzoek krijg je meteen te horen, ik kreeg te horen dat ik een afwijkende vorm baarmoeder heb, een hartvormige. Het schuim vloeistof wat ze inspuiten hoort 1 plek op te gaan en bij mij splitste het op naar 2 kanten, wat dus kan duiden op een tussenschot in je baarmoeder. Eerder heb ik een hysteroscopie gehad, daar is toen niks uitgekomen, maar omdat ze nu door dit onderzoek hun twijfels hebben. Krijg ik op 27 maart 2023 opnieuw een hysteroscopie. (Dus al gehad, wanneer dit blog artikel online komt) Die dag moesten we toch al terug omdat mijn man dan een spermaonderzoek heeft.

Mocht ik inderdaad een tussenschot hebben, gaan ze kijken in hoeverre dit dan verschilt met hoe het normaal hoort te zijn, anders wordt het een operatie om dit weg te halen. Naast de hysteroscopie willen ze ook nog een HSG onderzoek gaan doen, dan spuiten ze ook iets van vloeistof in je eileiders! Maar voor nu chill ik hem even op de bank en even rustig aan! Over het HSG onderzoek zou ik nog gebeld worden, wanneer dit plaats zal vinden. Dus de komende tijd zijn wij zoet met onderzoeken in Gent!

Dankjewel weer voor het lezen

Liefs Natascha! 

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.