Vorige week maandag was het zover, na 2 maanden wachten had ik mijn scooter theorie examen. In de week dat wij op vakantie waren nam ik ‘s avonds af en toe een momentje om nog alles even door te nemen.


Heel vaak krijg ik ook de vraag hoe oud ben je? Ik ben 28. Oh.. waarom ga je dan voor je scooter en niet voor je auto rijbewijs? Nou die reden is eigenlijk heel simpel.. Auto rijlessen vindt ik stik duur, heb ik geen geld voor, mijn vriend heeft een rijbewijs en wij vinden dat wel prima zo, hij vindt het niet erg om te rijden. Maar met een scooter ben je dan toch weer iets mobieler dan met de fiets en om die reden ga ik dus voor m’n scooter!

De dag voor m’n examen

Zondagavond nadat we terug kwamen van de verjaardag van m’n stiefvader ben ik nog even gaan leren, maar van de 6 proefexamens die ik maakte was ik er 1 geslaagd, om gestoord van te worden! Dus had alles maar weg gelegd en besloot maar om op tijd te gaan slapen, zodat ik uitgerust wakker zou worden want had immers eerst om 9 uur een dagopleiding theorie cursus.

Onthoud bij deze dit ezelsbruggetje: zie je de voetganger van opzij dan ga je voorbij. Zie je de voetganger in de nek of in de bek dan blijf je staan
Een tram heeft altijd voorrang, tenzij anders staat aangegeven door borden/tekens
Je hoeft ze niet voor te laten gaan als er een vluchtheuvel is, maar let op: loopt er iemand bij die moeilijk te been is dan ben je wel weer verplicht om ze voorrang te geven.
Een helm mag niet beschadigd zijn of al eens gevallen zijn.
Als je geen richtingaanwijzers hebt mag je je hand gebruiken.
De fietser slaat af en dus mag jij rechts inhalen

Zoals je ziet zijn er een heleboel instink vragen en is het een kwestie van goed lezen en luisteren, ik zakte echt continu voor m’n proef examens. Nou kan ik je vertellen dat dan de moed behoorlijk in je schoenen zakt.

De dag van m’n dagopleiding & examen.

Ik was om 7 uur opgestaan, zodat ik nog eventjes een paar proef examens erin kon stampen voordat ik weg moest naar de dagopleiding. Niet dat dat veel uit maakte want ik zakte toch weer…

Dagopleiding

Om kwart over 8 besloot ik maar naar m’n rijschool te fietsen, ik hoefde er pas om 9 uur te zijn en het was maar een halfuurtje fietsen, maar ik ben gewoon graag op tijd en zeker als je niet precies weet waar het zit.

Om 10 voor 9 kwam ik eraan en kon ik naar boven lopen. Ook al was ik wat vroeger, we gingen meteen van start! Dus zei gelijk al had verwacht dat er wel meerdere zouden zijn. Nee, je hebt lekker privé les zei hij! Maar heel eerlijk vindt ik dat nog fijner ook, zo heeft hij alle aandacht bij jou en kan ie zich goed focussen op de dingen waar jij moeite mee hebt.

We gingen redelijk snel door de stof, en de dingen waar ik tegen aan liep besteedde hij wat meer tijd aan, legde ook nog wat enkele ezelsbruggetjes uit. Dat was echt super fijn want zo wist ik ze dus te onthouden! Het gene waar ik moeite mee had was

  • De verkeersborden
  • Wanneer een voetganger voorrang heeft
  • En klaar overs

Nadat we alles hadden doorgenomen en ik nog enkele aantekeningen had gemaakt ging hij met mij proef examens maken. Hij was heel erg tevreden met mij, hij zei je hebt goed geleerd, het zit er goed in. De enige valkuil bij jou is dat je soms te snel leest, te snel antwoord geeft en daardoor de vraag niet goed hebt gelezen waardoor je fouten gaat maken en dat gaf ie dan ook als laatste tip mee!

Het examen

Ik had nog zo’n 2 uur voordat ik het examen had bij het cbr, dus besloot even een plekje op te zoeken om nog wat enkele proef examens te maken, ik merkte dat ik steeds zenuwachtiger begon te worden, kreeg er buikpijn van..

De proef examens heb ik ook snel naast me neer gelegd, de zenuwen werden me te baas.. waar ik elke keer alle vragen goed had, liep ik nu de domste fouten te maken en waarvan k steeds op de 37-42 goed zat, zakte dat nu ineens naar 30.

Ik besloot dat het beter was om te stoppen met m’n proefexamens, dat dit even geen zin had en dat ik maar beter naar het cbr kon gaan. Hoe dichter ik bij het cbr kwam hoe zenuwachtiger ik werd… als ik maar geen black Out ga krijgen door al die zenuwen zeg.

Als je aankomt binnen, moest ik m’n handen desinfecteren, mondkapje op en kreeg ik een nummer mee, waarmee ik kon inloggen op de computer. Daarna kon ik doorlopen naar boven en me aanmelden via de aanmeld zuil en alle spullen, behalve paspoort moesten in de lockers.

Eventjes wachten..

Daar hoorde ik zachtjes m’n naam, en stond op. M’n paspoort werd gecontroleerd en hij vroeg of ik de vragen graag voor gelezen wilde hebben, ja graag en kreeg oortjes mee.

Ik ging achter de computer zitten controleerde m’n gegevens, mondkapje mocht af en starten maar!

Adem in adem uit…

Ik moest echt even op m’n ademhaling letten om me iets rustiger te krijgen, want ja ik wilde wel graag in 1x slagen. Ik twijfelde bij een paar vragen waardoor ik die had gemarkeerd en aan het einde van de vragen die vragen nog eens ging bekijken en dat was maar goed ook want ben toen nog met 2 vragen geswitcht van antwoord!

Ben ik geslaagd?

Gelukkig kreeg je aan het einde van het examen meteen je uitslag, maar ik zat echt een paar minuten te rekken want durfde niet verder te klikken.

Oké adem in, adem uit. Daar gaan we. KLIK.

Ik keek naar het beeldscherm. En zag links een groene duim met gefeliciteerd je bent geslaagd! Ik zat echt eventjes een paar seconden na die duim te staren. Ik kon niet geloven dat ik in 1x geslaagd was. Weliswaar op het randje want je mocht er 6 fout hebben en had er 6 fout. Maar goed geslaagd is geslaagd!

Nu op naar m’n praktijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.