Unlock! is een escape game die je gewoon thuis kunt spelen. Alleen, samen, met vrienden of met het gezin, hoe meer mensen hoe gezelliger het wordt!

In deze review vertel ik wat wij van deze game vinden.

Unlock! 10

Unlock! 10

Het spel bestaat uit 3 verschillende verhaal lijnen, in elk avontuur heb je een aparte set met kaarten waar je mee gaat spelen! In principe speel je elk avontuur maar 1 keer, want als je het spel eenmaal gespeeld hebt, ken je het grotendeels! Maar vaker spelen mag en kan natuurlijk altijd!

De avonturen hebben verschillende moeilijkheidsgraden variërend van 1 tot 3 sterren.

Deze doos bevat de volgende avonturen:

  • Ticket to ride ⭐️
  • Mysterium. ⭐️⭐️
  • Pandemic ⭐️⭐️⭐️

Download de Unlock! App

Om de escape games van Unlock! te spelen, heb je wel de app nodig, deze is gratis te downloaden. Deze app is enorm belangrijk in het spel en zonder de app zal je de avonturen niet eens kunnen oplossen! Soms moet je namelijk via de app iets scannen op een kaart om iets te onthullen, je zal codes moeten invoeren, je kan er tips opvragen, de app geeft ook de tijd aan. Bij klassieke escape rooms heb je vaak 60 minuten de tijd om te ontsnappen, ook in dit spel is dat het geval! Overigens heb je bij sommige avonturen wel langer dan 60 minuten de tijd! Mocht je er langer over doen dan de aangegeven tijd is dat in dit geval ook niet erg en mag je gewoon door spelen, de tijd loopt dan alleen weer op. Wat super fijn is, want anders zou je halverwege het spel afgekapt worden en verplicht moeten stoppen.

Mini tutorial

Wat ik zo fijn vind aan Unlock! is dat er een korte variant in zit van 10 minuten om te spelen, die laat precies zien, hoe het spel werkt. Vele malen fijner dan een heel boekwerk aan spelregels voorafgaand aan een spel te lezen, vaak ben ik aan het einde alweer vergeten wat ik aan het begin heb gelezen en moet ik meerdere keren tijdens het spel de spelregels door lezen, dat hoefde hier dus niet!

De korte variant laat ook meteen alle spelregels van het spel zien. Zoals dat je een blauw puzzelstukje op een kaart met een rood puzzelstukje op een kaart kan combineren en andersom, wanneer je een kaart voltooid hebt, mag je een andere kaart pakken als een kaart dat afgeeft en soms mag je zelfs kaarten afleggen, zo blijft de tafel ook overzichtelijk!

Ticket to ride

Nadat we het tutorial spel hadden gespeeld, besloten we om met het scenario ‘ticket to ride’ te starten.

In ticket to ride moet je zorgen dat je de spoorwegmagnaten te slim af bent tijdens een rijs door de verenigde Staten.

Ik leg zoals bij het tutorial scenario de kaart weer in het midden, en pak de kaarten die worden aangegeven om te pakken, om zo te kijken of we er iets mee kunnen. Doordat de tutorial nog vers in ons geheugen zit, weten we zo ongeveer waar we op moet letten en wat we kunnen verwachten.

Zo hadden we dus een kaart op ten duur waar een foto camera op stond, dat logo hadden we ook in de app. Nadat we er dus achter kwamen dat we die moesten gebruiken op een kaart, gaf de app weer aan dat we een nieuwe kaart mochten pakken!

Dit scenario had maar een moeilijkheidsgraad van 1 ster, maar toch was deze niet te overdreven makkelijk, bij sommige kaarten moest je echt goed nadenken wat je daar nu het beste mee kon doen, maar hij goed te doen. We hadden zelfs nog 5 minuten over van de 60 minuten!

Mysterium

In dit avontuur stap je een kasteel binnen voor een duister onderzoek, probeer de raadsel ook weer zo snel mogelijk op te lossen!

Pandemic

In dit avontuur is de mensheid bedreigd door een epidemie, het is de bedoeling dat je met jouw team ervoor gaat zorgen om het virus onder controle te krijgen en medicatie gaat ontwikkelen!

Ik leg de start kaart in het midden van de tafel en de grote stapel met kaarten ernaast, ook heb ik wat rode steentjes (nog geen idee wat ik daarmee moet, maar zal vast gebruikt moeten worden).

Na het lezen van de kaart deel ik de karakter kaarten uit, zoals beschreven op de eerste kaart.

Dat dit spel qua moeilijkheidsgraad 3 sterren heeft dat wist ik, maar dat deze dan ook daadwerkelijk zo moeilijk zou zijn…. We kregen 70 minuten om dit avontuur te voltooien, maar wij hebben er zo’n ruim 1,5 uur over gedaan! MY GOD…

Wat was dit avontuur pittig, ik vond dat er geen logica in zat, of ik zag de logica niet.. We liepen geregeld vast met welke kaarten we moesten oplossen, waar we naar toe moesten vliegen in de app, welke kaarten we konden combineren etc. We hebben geloof ik de app om 37 hints gevraagd. Deze was voor ons iets te moeilijk! Maar uiteindelijk met wat hints is het alsnog gelukt om dit avontuur op te lossen!

Tip: Zorg dat je bij dit avontuur pen en papier bij de hand hebt, want je krijgt in de app een aantal keer wat vragen over de plaatsen waar je bent geweest, als je die goed beantwoord krijg je extra tijd!

Aan het einde van het spel is er nog een laatste puzzel aan toegevoegd, dat was wel een leuk verrassings element en daarmee eindigde we na ruim 1,5 uur met dit spel, en hadden we een beoordeling van 2 sterren gekregen van de app.

Conclusie:

Unlock! Is een coöperatief kaartspel, en echt helemaal ons ding! Wij zijn dol op spelletjes spelen, maar escape room spellen staat met stipt op nummer 1! Ook omdat je deze spellen vaak gewoon lekker met z’n 2en kan spelen en niet perse met een hele groep moet zijn!

Wat wij zo leuk vinden aan Unlock! is dat er 3 scenario’s in 1 doos zitten, dus eigenlijk 3 spellen. Daarnaast maakt Unlock! onwijs goed gebruik van de app, want met de app moet je zelf dingen invullen, scannen of een foto maken om weer een kaart open te spelen! Om zo weer verder te komen in het spel!

Unlock! Heeft op dit moment 10 spellen in totaal, dat betekent dus 30 scenario’s die je kunt spelen! Wij hebben op dit moment alleen nog Unlock! 10 gespeeld, maar ben zeer benieuwd naar de andere delen van Unlock! Die je overigens niet in een specifieke volgorde moet spelen, want de scenario’s in elke doos hebben niks elkaar te maken.

Benieuwd naar welke avonturen ze nog meer hebben? Deze kan je hier vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.