Ik knutsel van kinds af aan al enorm graag, was altijd liever met mijn handen bezig dan met mijn hoofd in de boeken.

Met deze hobby neem ik jullie mee van begin tot eind. Welke materialen komen er aan te pas, waar koop ik de miniatuur huisjes, wat zit er in zo’n kit en natuurlijk het bouwen en het eind resultaat!


Over buildiy

De naam buildiy zegt het eigenlijk al, build is Engels voor bouwen en diy staat voor doe het zelf dus bouw je eigen projectjes!

Buildiy is een webshop die nu iets langer dan 3 jaar bestaat met allerlei verschillende bouw kits. Huisjes, boeken, hout werkjes etc, er komen regelmatig nieuwe kits bij!

Elk bouw werkje heeft dan ook zijn eigen charme, zo hebben de huisjes allemaal verlichting die je zelf moet aansluiten, sommige houten werkjes zijn mechanische. Ook heeft elke kit een andere moeilijkheidsgraad, zo kan jezelf bepalen op welk niveau je wilt knutselen.

Wil je de producten ook een keer zien? Ze staan soms ook op beuren en/of markten, zo ben ik dit jaar naar kreadoe beurs geweest in Utrecht, en daar stonden ze ook! Blijf dan op de hoogte via hun facebook pagina.

Welke materialen heb ik nodig?

Om een kit van buildiy te bouwen heb je allereerst een bouw kit nodig, in principe zit alles wat je nodig hebt in zo’n kit, sowieso alle benodigdheden om te bouwen, de lijm, instructies. Echter zijn er een aantal dingen nodig die er niet bij zitten zoals een liniaal, pen, schaar etc. De meeste mensen hebben dit zelf ook wel in huis. Op de 1e pagina van het instructie boekje staat dan ook vaak beschreven welke materialen je voor die bouw kit nodig hebt.

Welke materialen gebruik ik?

Ik gebruik de materialen die in de kit zitten maar daarnaast gebruik ik ook een liniaal, een pen, 3 verschillende scharen, 1 schaar voor stof, 1 schaar voor grotere sjablonen te knippen en 1 klein schaartje voor de miniatuur sjablonen. Ook gebruik ik een mesje als ik bijvoorbeeld iets uit hout moet drukken maar dit zit te stevig vast maak ik het losser met m’n mesje of ik heb het nodig om iets door te snijden, pincetten gebruik ik vaak om hele kleine objecten tegen elkaar aan te plakken, waar m’n vingers te groot voor zijn. Vaak gebruik ik de lijn die erbij zit maar mocht deze op zijn heb ik altijd nog andere lijm achter de hand, de kwastjes gebruik ik niet altijd dit licht er maar net aan wat voor lijm ik gebruik of als ik iets moet verven.

Welk gereedschap gebruik ik?

Ik gebruik klemmen als ik iets van hout moet lijmen wat ook vaak even tijd nodig heeft om te drogen (die geduld heb ik eigenlijk al niet haha) dan zet ik er een klem op zodat ik alvast een ander onderdeel kan maken. Als laatste gebruik ik verschillende tangen die ook ideaal zijn om ijzerdraad mee te knippen, stroomdraad te strippen of iets kleins mee te buigen.

Hoe ga ik van start?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van bouwen, maar op deze manier vindt ik het fijn bouwen, zo houd ik ook een beetje het overzicht en ben ik niet steeds aan het zoeken naar van alles en nog wat…

Meestal lees ik eerst even de beschrijving door en check ik of alles compleet is, daarna ga ik de onderdelen sorteren, de kleinere onderdelen doe ik in de hobby kist en plak ik het nummer erop wat op het bijbehorend zakje zit en de grotere onderdelen die er niet in passen laat ik in de doos in de bijbehorende zakjes.

Klaar om te bouwen

Daar gaan we dan, mijn 2e project van buildiy. Deze kit is net nieuw op de webshop. Momenteel ben ik namelijk bezig met de vakantievilla, alleen deze is bijna af en heb ik voor nu eventjes aan de kant gezet. De reden dat ik deze graag wilde bouwen is omdat ik dol ben op detective series, dan kan zo’n huisje natuurlijk niet ontbreken!

Ik begin zoals altijd gewoon vooraan in het instructieboekje, de kast is als 1e aan de beurt. Ik zoek alle onderdelen op en leg deze op volgorde neer zoals beschreven in de beschrijving, dat scheelt straks weer zoeken welk stukje ik moet hebben en daarnaast kan ik zo ook goed zien of ik alle onderdelen van die kast heb gepakt.

Binnen een kwartiertje staat de kast in elkaar, het fijne aan deze kast was dat er gleufjes in zaten waardoor je precies wist op welke plek je het moest zetten en daarnaast daardoor bleef het ook wat steviger zitten.

Nu de kast klaar is kan ik door naar het volgende klusje. Een bureau, een stoel en een kist. Bij de kast en bureau heb ik ijzerdraad moeten gebruiken als handvaten, nu is het buigen daarvan niet mijn sterkste kant maar moet zeggen sinds ik die tangen heb gaat het me aardig goed af, het is me toch aardig goed gelukt moet ik zeggen.

De grootse klusjes zijn nu wel zo’n beetje gedaan, Binnenkort maar aan de kleinere onderdelen beginnen.

Het weekend daarop staat dus in het teken om alle kleine onderdelen te gaan maken, hier heb ik 4 dagen voor nodig gehad om alles af te maken. Want wat zijn die kleine dingen soms een gepriel, nu ben ik er de 2 weekenden dat ik ermee bezig was zo’n 2 uurtjes mee bezig geweest dus opzicht valt dat dan ook wel weer mee!

Het detective bord vond ik echt heel leuk om in elkaar te zetten, de onderdelen die ik nodig had sneed ik met een mesje uit en dan was het even passen en meten, hoe alles in elkaar gaat passen. Maar het eind resultaat mag er wezen!

Bij mijn vorige huisjes had ik vaak wat foutjes gemaakt door of niet goed te lezen of ergens over heen te kijken, dat wilde ik bij deze koste wat het kost voorkomen, en dus was ik echt gefocust op de beschrijving, al was de beschrijving deze keer wel echt heel duidelijk om te lezen!

Na 4 dagen knutselen, heb ik alle miniatuur onderdelen in elkaar gezet, gevouwen en gebogen. Nu is het moment gekomen om de muren te gaan plakken en in elkaar te zetten.

Zo de ombouw staat, nu komt het leukste van alles, ik kijk hier dan altijd zo erg naar uit als ik aan zo’n kit begin! Het inrichten ervan, dan begin je toch langzamerhand het eind resultaat te zien, en het inrichten van zo’n huisje vind ik zo leuk om te doen!

Ik begin met het plaatsen van de deur, op de deur moeten ijzerdraadjes van 2 mm geplaatst worden, wat kan ik dan geïrriteerd raken als die ijzerdraadjes voor de zoveelste keer naar beneden vallen dus ik besluit om mijn huisje even plat te leggen, ondertussen ga ik me even focussen op de verlichting..

Over ijzerdraad ben ik al niet te spreken, dan moet je mij eens horen tijdens het aansluiten van verlichting, daar gaat wat gevloek en getier overheen haha. In tegenstelling tot andere huisjes heb ik nooit zoveel moeite gehad met aansluiten van de verlichting maar bij deze werkte het net even anders.. Normaal zitten er al kabels aan het lampje en hoef je deze alleen maar te verbinden met de schakelaar, dat was dus deze keer niet het geval, je moest de draadjes aan het lampje koppelen en vervolgens de andere draadjes aan de schakelaar. Op de 1 of andere manier had ik hier flink wat moeite mee, ik kreeg ze niet goed in elkaar gewikkeld, maar goed uiteindelijk zat het dus die krimp kousjes eromheen en laten krimpen zodat het op z’n plek blijft. Op hoop van zegen, dat ik straks verlichting heb.

Ik richt het bureau in en zet het meteen op z’n plek in het huisje, de kabels van de draadjes moet ik eerst door een gaatje krijgen die daar speciaal voor is gemaakt, zo het bureau staat! Nu de rest nog.

Ik pak de boekjes, potjes, koffer, pet en envelop want dit moet allemaal in en op de kast komen. Dit heb ik allemaal met een pincet moeten doen, want met mijn dikke vingers zo’n mini kast inrichten ging hem niet worden haha!

Ik plaats nog een doos onder het bureau en kijk nou hoe leuk het al wordt en dat met nog maar een paar voorwerpen!

Nu is het tijd om het detective prikbord, detective sign op te hangen en het certificaat aan de muur te hangen.

Ik had het me nog zo voorgenomen om bij deze kit goed op te letten en geen fouten te maken, dit is dus mislukt! Ik kijk 5 keer in de beschrijving of ik het wel goed zie (het wordt ook eens tijd voor een nieuwe bril denk ik zo) en ik zie dus dat de doos onder het bureau verkeerd staat, die moet met de lange kant en het label naar voren staan, ik probeer hem nog los te krijgen maar hij zit muur vast. Nou oké laat maar zitten dan, het is gelukkig geen grote fout.

Ik knip het vloerkleed uit en vouw de blaadjes een beetje om met een pincet zodat deze bol op de vloer komen te liggen.

Het detective bureau begint echt al ergens op te lijken, nog een paar onderdelen neerzetten en hij is ingericht! Daarna kan ik me weer gaan richten op de verlichting. De uren vliegen ook voorbij zo geconcentreerd ben ik bezig om het zo goed mogelijk neer te zetten.

Ik zet de stoel en de kist nog eventjes op zijn plek en daarna nog de paraplu houder (niet het mooiste van alles) maar goed ben blij dat ie er überhaupt staat, want het ijzerdraad werkt nooit mee om te blijven plakken. Maar het is gelukt uiteindelijk!

Bij deze kit hebben ze een apart kastje die je moet maken waar je de schakelaar in plaatst voor de verlichting waar echt over nagedacht is en ideaal is voor het in en uit schakelen.

Dan nu het moment van de waarheid, gaat mijn verlichting het doen of niet, normaal controleer ik eigenlijk van te voren wel of het lampje het doet, maar nu dus niet. Het moment is dus aangebroken doet ie het of doet ie het niet…

Ik klik de schakelaar om en nee niks nou nog maar even uit en aan dan, ook niks.. of het nu aan het lampje licht of aan het gekluns van mij om de verlichting aan te sluiten, zullen we nooit weten maar houd het maar op dat laatste, want het aansluiten ging deze keer niet al te best!

Eindresultaat!

En dat is hem dan! Mose’s detectivebureau, hij is eindelijk af!

Ondanks dat de verlichting het niet doet, ben ik toch trots op het resultaat en hij is al leuk zonder de verlichting aan! Deze kit is een serie van 3, ze hebben namelijk ook kiki’s magisch emperium en alice’s theewinkel.

Klantenservice

Ondanks dat dit pas mijn 2e huisje is van buildiy, ga ik voortaan daar altijd mijn kits halen. De beschrijvingen zijn duidelijk, en mocht je iets niet snappen kan je het in de community plaatsen, dan helpen andere mensen je die die kit ook hebben gemaakt of buildiy reageert er zelf op! Daarnaast staat het woordje ‘klantenservice’ bij hun heel hoog.

Bij de houten bouw kits die mijn man van hun heb gemaakt is er wel eens een onderdeel gebroken en ben bij de huisjes wel eens wat kwijt geweest of ik miste wat in een kit. Je hoeft hun maar een mail te sturen en ze kijken met je mee wat je precies mis of gebroken is en ze sturen het onderdeel dan op naar je huis, waardoor je het vaak de volgende dag al in huis hebt! Dat vind ik echt het fijne aan buildiy.

De bouwwerken tot nu toe

De vakantie villa is bijna af dus daar kan ik nog geen foto van maken, maar die komt er ook zeker tussen. Daarnaast heeft mijn man ook wat houten bouw werkjes gemaakt, het leuke hiervan is dat de meeste ook nog eens mechanisch zijn en sommige hebben ook verlichting zoals de huisjes!

De big ben was 1 van de eerste houten bouw werken die mijn man heeft gemaakt, deze kreeg hij als cadeau van mij en heeft daardoor nu ineens een nieuwe hobby, want hij is er niet meer weg bij te slaan haha! Dus nu zitten we vaak aan de eet tafel samen te knutselen. Wat overigens wel super gezellig is en af en toe lachen we om elkaar, want als iets niet lukt zijn wij beide heel erg aan het mopperen maar later kunnen we er dan wel weer om lachen.

Zijn volgende project was de vrachtwagen, ook deze had hij van mij gekregen!

Deze stoomtrein had hij zelf gekocht op de kreadoe beurs in Utrecht, waar buildiy stond! Deze stoomtrein rijd zelfs als je hem opwind! Ik dacht dat hij met deze wel eventjes zoet zal zijn, maar nee meneer had hem binnen 3 uur in elkaar haha! Hoezo verslaafd aan het bouwen van buildiy!

Buildiy heeft zoveel leuke kits en allemaal net even anders, daarnaast komen er regelmatig nieuwe kits bij! Sinds kort hebben ze er zelfs metalen kits aan toegevoegd!

Tip:

De huisjes van buildiy kan je ook naar eigen smaak maken, bijvoorbeeld een andere vloer, andere patroontje behang, andere foto’s in de fotolijstjes etc!

Buildiy is voor jong en oud en is niet alleen leuk om te krijgen maar ook om te geven, met deze cadeaubon van buildiy!

Conclusie:

Ik vond deze kit zo fijn om te bouwen, de beschrijving was enorm duidelijk uitgelegd per attribuut, welke onderdelen je nodig had daarnaast zat er een los vel papier in met alle nummers die er zijn qua onderdelen die kon je er dan op leggen om te kijken of de maat, kleur en/of dikte overheen kwam.

De verlichting vond ik bij deze dan wel weer iets lastiger maar je kan niet alles hebben. Daarnaast was deze ook enorm leuk om in elkaar te zetten en niet al te moeilijk! Er zaten in deze kit namelijk ook al redelijk wat attributen die kant en klaar waren, maar dat vond ik juist ook wel eens leuk! Binnenkort maar weer eens aan een nieuwe kit beginnen!

Heb jij al eens iets gemaakt van buildiy? Of ga je misschien iets bestellen?

6 Reacties

  1. Ik vind dit echt super leuk, maar mijn motoriek is hier echt te slecht voor helaas. Ik hou het daarom maar bij lego, wat soms ook een flinke uitdaging kan zijn! HaHaHa

  2. Heel leuk. Ik ben zelf niet zo handig en al helemaal niet geduldig. Maar heb wel altijd bewondering voor mensen die dit soort dingen kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.