Normaal ben ik niet zo van de dobbelspellen en doe ik lekker een uitgebreid bordspel totdat ik toch vele verhalen hoorde over dit spel en toch besloot om het ook eens te halen! In deze review leg ik uit wat qwixx is, hoe je het speelt, waar je het kan kopen en natuurlijk wat wij er van vinden!


Wat is qwixx?

Qwixx is een simpel maar leuk dobbelspel voor jong & oud, het spel kan in een paar minuten uitgelegd worden om het te begrijpen. Je hoeft niet op je beurt te wachten want een worp van een andere speler kan ook goed benut worden voor jezelf, dus het is het opletten wel waard!

Wat zit er in de doos?

  • 1 blok van 80 score blaadjes
  • 4 gekleurde dobbelstenen
  • 2 witte dobbelsteen

Hoe word qwixx gespeeld?

Allereerst ga je beslissen wie de actieve speler wordt dit doe je door de 2 witte dobbelstenen te gooien en wie het hoogst gooit word de actieve speler. Geef alle spelers 1 score blaadje en dobbelen maar!

De actieve speler gooit alle 6 de dobbelstenen, je pakt eerst de 2 witte dobbelstenen, in dit geval is dat 5. De witte dobbelsteen gelden voor elke kleur dus je kan zowel een rode, gele, groene of blauwe 5 weg strepen, maar let daarbij wel op dat als je bijvoorbeeld de blauwe 5 zou weg strepen je de blauwe 12 tot 6 niet meer mag gebruiken dus in dit geval is het handig om de rode of gele 5 weg te strepen dan heb je maar 3 cijfers die je niet kan gebruiken, want uiteindelijk is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk kruisjes hebt.

Je streept alles van links naar recht af dus als jij een rode 5 afstreept mag jij niet meer de rode 1 tot 4 afstrepen maar wel de rode 6 tot 12.

Bij de witte dobbelstenen mag iedereen mee doen ook al ben jij op dat moment geen actieve speler als jij dat cijfer goed kan gebruiken mag je die dus ook in een willekeurige kleur afstrepen.

Daarna gaat de actieve speler verder en gaat 1 witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen combineren. In dit geval kan je kiezen om de witte 2 met de hele 4 te combineren = 6 dat betekent dat je dan 4 cijfers van geel moet overslaan of je kiest ervoor om geen kruisje te zetten want je hebt toch al kruisjes gezet met de witte dobbelstenen. Daarna is je beurt voorbij en word de volgende speler de actieve speler en speel je weer precies het zelfde!

Mocht je op je blaadje al redelijk wat kruisjes hebben staan dan is het mogelijk dat je soms zowel van de witte als gekleurde dobbelstenen geen zet of geen goede zet kan maken dan heb je een mislukte worp en zet je een kruisje onderaan je score blad bij ‘elke mislukte worp’ dit kost je wel -5 punten bij elke kruis.

Wanneer eindigt het spel?

Het spel eindigt als 1 speler 4 kruisjes heeft gezet bij ‘mislukte worp’ of als er 2 kleuren uit het spel zijn.

Als jij in een rij 5 kruisjes heb staan, meer mag minder niet kan jij de rij sluiten maar dan moet je eerst proberen om dus rood 12, geel 12, groen 2 en blauw 2 te kunnen gooien met een witte en die kleur daarna kan je pas het eind cijfer weg strepen en een kruis door het slotje zetten, deze dobbelsteen wordt dan ook direct uit het spel gehaald en is voor andere spelers ook niet meer mogelijk om die te gebruiken. Zodra dit met een 2e kleur gebeurt stopt het spel direct! Iedereen telt de kruisjes volgens de puntentelling op het score blad, degene met de hoogste punten wint!

Conclusie:

Het is een simpel spel wat binnen een kwartier gespeeld kan zijn. Dus mocht je zin hebben in een spelletje maar niet de hele avond of een uur dan is dit spel zeker geschikt. Daarnaast als je het 1 keer hebt gespeeld, wil je eigenlijk niet meer stoppen, want je wilt proberen om je zetten nog tactischer te zetten.

Qwixx heeft trouwens ook diverse uitbreidingen voor het spel om het spel iets moeilijker te maken ook kan je de score blokken ook los kopen wat super fijn is zodat je niet steeds het hele spel opnieuw moet aanschaffen.

Het leukste dobbelspel is hier te koop!

Durf jij het aan om een potje qwixx te spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.