Ben je klaar om deel te nemen aan de ‘verloren stad’ El Dorado? In deze review neem ik je mee op ontdekkingsreis door het El Dorado bordspel! Lees verder om er achter te komen of het bordspel El Dorado wat voor jouw is!


Algemene informatie:

Het bordspel El dorado is te spelen met 2-4 spelers en duurt ongeveer 45 minuten om ‘de verloren stad’ te bereiken. Het spel kan je spelen met kinderen vanaf 10 jaar en kan je kopen bij onderstaande winkels.

Op dit moment is hij bij bol.com goedkoper.

Het spel klaar zetten:

Leg de start, eind en terreintegels inclusief blokkades op tafel in een vorm die je kan kiezen achterin het spelregels boek, je hebt de keuze uit makkelijk, gemiddeld of moeilijk. Je kan ook zelf een route leggen maar wij zijn deze keer voor ‘gemiddeld’ gegaan.

Elke speler krijgt een expeditie plateau, 1 speelstuk en een geschud kaartdeck wat bestaat uit de kaarten 4 reizigers, 1 zeeman en 3 verkenners. Het speelstuk en het expeditie plateau moeten dezelfde kleur hebben. Elke speler trekt nu 4 kaarten van zijn eigen kaartendeck en houdt deze in de hand.

Leg ook de markt volledig op tafel, in de spelregels staat hoe het markt tableau eruit moet zien. De startspeler krijgt de hoed en plaats zijn speelfiguur op vakje 1 en zo met de klok mee plaatsen de overige spelers hun speelstuk op vakje 2, 3 en 4.

Wil je het spel spelen met de grotten variant?

Om het spel iets uitdagender te maken kan je ervoor kiezen om het spel te spelen in de grotten variant, het spel werkt gewoon het zelfde alleen maak je nu stapels van 4 fiches en leg je deze op het bord waar een donkere grot op staat.

De grotten variant en het spel word ‘gemiddeld’ gespeeld
Het spel:

De spelers zijn na elkaar aan de beurt, wij speelde het spel met 2 spelers en dan moet je ieder met 2 poppetjes lopen om de beurt. Als je aan de beurt ben kan je 1 van onderstaande acties uitvoeren.

  • Kaarten spelen
  • Kaarten afleggen
  • Kaarten trekken
Kaarten spelen

Als je je speelfiguur wilt verplaatsen moet je een kaart spelen met het zelfde symbool als wat op het vakje staat waar je naartoe wilt, de kaart moet de minimale krachtwaarde zijn als het vakje naar toe wilt. Speel je dus een kaart met 2 messen en je wilt naar een bakje met 1 mes? Dan mag je dus 2 stappen zetten maar heb je een kaart met 1 mes? En wil je naar een vakje met 2 messen? Mag je dus niet 2 kaarten met 1 mes spelen, dit moet dan een kaart zijn met minimaal 2 messen of een kaart met 3 messen. Je mag net zoveel stappen zetten tot je handkaarten op zijn maar je mag ook een aantal hand kaarten nog in je hand over houden. Bij elke nieuwe beurt pak je weer 4 kaarten van je eigen kaartendeck.

Kaarten kopen

Kies je ervoor om geen stappen te zetten? Maar misschien kaarten te kopen, omdat je ziet dat je straks kaarten nodig hebt met een hogere krachtwaarde? Dan moet je kaarten spelen om kaarten te kopen, de kaarten die geen munt symbool hebben zijn een 0,5 munt waard. Kaarten die wel een munt symbool hebben zijn zoveel munten waard als de aangegeven waarde. Je mag maximaal 1 kaart kopen per beurt en je mag ook alleen kaarten kopen die liggen op het markt tableau. Als er een stapel op is mag de eerstvolgende speler die gaat kopen een nieuwe stapel op het markt tableau leggen.

Kaarten afleggen

Als je klaar bent met spelen dan leg je de gespeelde kaarten af en mag je ook niet gespeelde kaarten afleggen. Als je weer aan de beurt bent trek je weer 4 kaarten van je kaartendeck, is deze stapel op? Dan schud je de kaarten van je afleg stapel en leg je deze weer op je kaartendeck.

De blokkades weg spelen

Tussen de terreintegels liggen blokkades, deze vakjes gelden als een normale terreintegel, je mag er alleen niet op blijven staan dus dan moet je bijv 1 mes spelen voor de terreintegel en 1 munt om naar het eerst volgende vakje te bewegen. Als jij degene bent die de blokkade als eerste weg speelt, pak je deze er tussen uit en leg je bij jezelf neer. Aan het einde van het spel bepalen de blokkades de winnaar, mocht het een gelijkspel worden.

Kom je langs een grot fiche?

Als je met de grot variant speelt heb je de mogelijkheid om langs een grot fiche te komen, je mag niet op open grotten komen. Als je langs zo’n fiche komt mag je er 1 pakken niet meerdere van dezelfde stapel, je pakt dan de bovenste er af. Op de grot fiches staat namelijk nog extra opdrachten die je mag/kan doen zoals een kaart kopen uit de markt, een kaart die je uit het spel moest verwijderen mag je nog een keer in je kaartendeck leggen enz. Als je dus meer uitdaging wilt is dit echt een leuke variant erbij!

De verloren stad van El Dorado bereikt?

Bereikt een speler de verloren stad van El Dorado? Dan wordt eerst gekeken of er nog mensen aan de beurt komen, zodat iedereen even vaak aan de beurt is geweest.

Als 1 speler El Dorado heeft bereikt dan wint hij of zij gewoon!

Bereiken meerdere spelers El Dorado? Dan wint de spelers die de meeste blokkades heeft weg gespeeld.

Hebben meerdere spelers evenveel blokkades weg gespeeld? Dan wint de speler met de blokkade die het hoogste nummer erop heeft staan.

Uitbreiding kopen?

Mocht je nog meer uitdaging willen van het basis spel? Inmiddels zijn er ook 2 uitbreidingen te koop. Deze kun je kopen via onderstaande winkels. De laatste uitbreiding word verwacht in september.

Mijn mening:

Laat ik eerst beginnen met de ‘uitstraling’. De doos ziet er echt super mooi aan en trekt mij ‘extra’ bij het kopen van een spel. Ik houd van spellen die genoeg ruimte hebben om alles netjes weer op te bergen na het spelen, dat is bij deze zeker een plus punt, want er zaten zelfs losse zakjes bij zodat je alle kaarten netjes kan opbergen in de zakjes. In het midden van de doos is gewoon een groot gat waar je alles in kan doen en daarboven op kan het bordspel te komen liggen.

Ik vind het echt een super leuk spel, het is niet langdradig en blijft spannend tot de laatste minuut. Ik vind het leuk dat ze achterin in de spelregels verschillende opstellingen hebben staan van makkelijk, gemiddeld en moeilijk zodat je zelf kan kiezen wat voor uitdaging je wilt in het bordspel en zo ook zeker leuk is voor volwassenen, daarnaast is de grot variant ook echt enorm leuk om te spelen als je dus echt wat uitdaging wilt in het spel, de grot fiches kunnen je voordelen opleveren tijdens het spelen.

Her spel heeft veel variatie en is zeker meerdere keren te spelen, anderzijds is het wel zo dat de weg en het doel hetzelfde is, maar ondanks dat vind ik het spel toch leuk om vaker te spelen. Het spel is ook leuk om met zijn 2en te spelen.

Nadeel: voor ons is dit niet echt een nadeel want wij hebben echt een tafel van 2.10 meter. Mocht je een kleinere tafel hebben dan wordt het misschien lastig spelen omdat je best wel wat ruimte nodig hebt om het bordspel neer te leggen en dan heb je ook nog het markt tableau.

Beoordeling:

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

4/5 sterren

Mijn man liep achter maar heeft uiteindelijk toch gewonnen!

Lijkt jouw dit een leuk spel? Laat het weten in de reacties!

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.